If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Да колега прав си. Явно за община Добрич не е актуализирана информацията!
Ето извадка от Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на Община град Добрич към днешна дата!
Чл. 41. (1) (изм. с реш. № 29-1 от 15.12.2009 г.) За леките автомобили размера на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително - 0.54 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително - 0.56 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително - 0.76 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително - 1.54 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW - 1.72 лв. за 1 kW;
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава с коефициентите, определени с чл.55, ал.1 от Закона за местните данъци и такси.
Така излиза!
Между другото на сайта на всяка община трябва да е публикувана наредбата за МДТ!
Данъка е по-нисък с катализатор (50% намаление), ако колата е до 74kW (100к.с.) включително. Нагоре данъка не го интересува дали имаш.
Ето извадка от ЗАКОНА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
За София цените са както следва:
За Бургас:
За Стара Загора: За Пловдив:
Общо взето за София за кола 88kW от 2001г до 2008г данъка е 1.38х88х1.5=182.16лв
Мале - направил съм 5 години с моята 147-чка ))
1) Бърз въпрос - не съм плащал данък "само" 5 години, какво ме чака? Че даже не съм я регистрирал в данъчното.. питайте ме колко добре се справям при убеждаването на техниците за годишния преглед.
2) П.с. попаднах на http://www.odit.info/?s=6&i=290392&f=2, и идва следващият въпрос - ако съм я регистрирал септември 2009, значи септ. 2014 (минали 5 години) евентуално данъците ще минат по давност?
Отиваш и регистрираш в данъчното! Необходимите документи принципно са: голям талон, договор за покупко-продажба, лична карта и молба образец. Глобата е от 20 до 200лв, за ненавременно регистриране в общината, но по спомени има давност 2 години, така, че може да минеш и без нея!
Когато се регистрираш в данъчното започваш малко - по - малко да внасяш суми за да покриваш данъците. Лихви в интерес на истината незнам дали ще има в твоя случай!
От данъците не може да се оттървеш, плащаш си..Те самите имат давност 5 години.
За да се "оттървеш" от данъка за 6-тата година се подават някакви молби, образци или тем подобни.. Трябва да питаш някой запознат!
След петата година стават олелии с тези данъци...
Ако не си платиш първо ти пращат нотариална покана за доброволно плащане и ако пак не платиш те дават на съдия изпълнител и ти правят запор на банкови сметки, имущества.... Викат те в съда и там се разправяте...
Comment